عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه ارتباط کیفیت سود و نقدشوندگی سهام در بورس اورااق بهادار تهران
قسمتی از متن پایان نامه :
تئوری روشهای با ثبات
دیدگاهی دیگر در مورد موضوع کیفیت سود این می باشد که مدیران در شرکتهای با مجموعه روشهای مختلط فرصت بیشتری برای دستکاری سود خواهند داشت. این کار یا به صورت عمدی و یا به خاطر تاثیرات تعادل ایجاد کننده روشهای حسابداری متفاوتی که به کار رفته صورت میگیرد( مثلاً سود بالاتر ایجاد شده ازطریق روش ارزشیابی موجودی کالا به وسیله سود پایین تر ایجاد شده از طریق روش استهلاک خنثی میشوند) از طرف دیگر شرکتهایی که به گونه مداوم از روشهای محافظهکارانه (یاتندرو) بهره گیری می کنند، معمولاً سود کمتر(بیشتر) را نشان میدهند که در میان روشهای مختلف حسابداری تعدیل نخواهند گردید. سهامداران در شرکتهای با مجموعه روشهای مختلط ممکن می باشد در برآورد سودهای آتی (جریانهای نقدی مرتبط با آن) به خاطر اثرات تعدیل کننده روشهای حسابداری احساس عدم اطمینان بیشتری میکنند.شرکتهای دارای روشهای محافظهکارانه و تندرو به گونه نظری در منتهیالیه سطوح پایین و بالای سود گزارش شده قرار گرفتهاند و پس فرصت کمتری برای دستکاری سود در اختیار دارند.
اگر شرکتی از روشهای موسوم به بیش از حد محافظهکارانه بهره گیری کند، سرمایهگذاران ممکن می باشد مشکل کمتری برای برآورد سودهای آتی و ارزشهای دفتری داشته باشند. دلیل این موضوع این می باشد که سرمایهگذاران خواهند دانست که مدیران فقط از یک سو (سمت اولیه) می توانند سود را دستکاری کنند. رو به بالا و احتمال اینکه مبالغ سود در آینده به گونه غیر منتظرهای کمتر از سود پایین گزارش شده کنونی باشد، وجود ندارد .در واقع انحراف عیان فوق تقریباًَ به گونه کامل یکی از ابعاد اختلال ذاتی در سیستم حسابداری را برای سهامدارانی که کوشش در پیش بینی متغیرهای حسابداری می کنند، از بین میبرد( حساس یگانه، کریمی ،1389).
2-5-عوامل تاثیرگذار بر کیفیت سود
برای عوامل تاثیر گذار بر کیفیت سود متغیرهای زیادی مورد بحث و مطالعه قرار گرفته می باشد که ازبین آنها موارد زیر را که جزء مهمترین موارد مطرح شده در ادبیات رشته می باشد مطرح می گردد.
1)ویژگیهای شرکت
2) شیوههای گزارشگری مالی
3) حاکمیت و کنترل
4) حسابرسان
2-5-1- ویژگیهای شرکت به عنوان عامل تاثیرگذار بر کیفیت سود
2-5-1-1-عملکرد شرکت
مهمترین ویژگی شرکت که میتواند بر کیفیت سود تاثیر بگذارد عملکرد شرکت می باشد مطالعات گذشته این فرضیه را پشتیبانی می کنند که عملکرد ضعیف شرکت انگیزههایی را برای مدیریت سود فراهم می کند.
لیوپون (1995) اظهار می دارد که اگر تحلیل ها حاکی از بالا بودن کیفیت سود باشند و رشد سود آتی آن شرکت بالا خواهد بود (ایمانی برندق ،1385).
بحث اصلی این موضوع، آن می باشد که شرکتها با عملکرد خوب چیزی برای پنهان کردن ندارند و پس به افشای اطلاعات واقعی می پردازند و ازاعمالی زیرا هموار سازی سود ، مدیریت سود، وسایراعمالی که به پایین امدن کیفت سود می انجامد دست نمی زنند.
2-5-1-2- رشد و سرمایهگذاری درشرکت
بحث های متفاوتی درمورد اینکه چطور رشد شرکت میتواند بر کیفیت سود تاثیر بگذارد مطرح شده می باشد که واضح ترین دلیل آن می باشد که شرکت رشد داشته باشد ثبات درآمدی کمتری خواهد داشت. سود نتیجه یک فرایند عملکردی در طول دوره گزارشگری مالی می باشد اگر فرایندهای اساسی یک شرکت تغییر کنند (به عنوان مثال رشد نماید) به تبع آن درآمد و خواص درآمد مانند پایداری و تدوام درآمد متاثر خواهند گردید.
بارث [1]و دیگران (1992) به این نتیجه رسیدند سهام شرکت هایی که از رشد مداوم سود طی چند سالی متوالی برخوردار هستند، به مبلغی بیش از سهام شرکت هایی که دارای چنین رشدی نیستند، ارزش گذاری می شوند. هنگامی که این رشد متوقف میگردد، ارزش سهام شرکت های مزبور به شدت سقوط میکند. این موضوع انگیزهی زیادی برای انجام مدیریت سود ایجاد میکند. در این حالت، هدف مدیریت سود جلوگیری از کاهش سود و ارزش سهام اینگونه شرکت ها می باشد.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف پژوهش
1-5-1- اهداف علمی پژوهش
ارزش و اعتبار قوانین هر علم و پژوهشی به روش شناختی که در آن به کار می رود بستگی دارد و هدف علمی این پژوهش ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه های پژوهش می باشد تا این پژوهش بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی مورد نیاز بهره گیری کنندگان موثر باشد و هم چنین زمینه ساز بستر مناسبی برای پژوهش های آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد
- ارتباط بین کیفیت سود و نقدشوندگی
- ارائه چشم اندازی مناسب به سهامداران در بورس اوراق بهادار تهران جهت انتخاب سهام با نقدشوندگی بالا
- شناسایی هزینه پنهان ضعف کیفیت سود در ارتباط با نقدشوندگی سهام و موارد مرتبط با حوزه این پژوهش.
1-5-2- اهداف کاربردی پژوهش
پژوهش هایی هستند که نظریه ها،قانون مندی ها و اصول و فنونی که در پژوهش های پایه تدوین می شوند را برای حل مسائل جاری و واقعی به کار می گیرند.این نوع پژوهش ها به موثرترین اقدام تاکید دارند و علت ها را کمتر مورد توجه قرار می دهند. پژوهش حاضر به مطالعه ارتباط کیفیت سود(کیفیت اقلام تعهدی،هموارسازی سود) بر نقدشوندگی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازند که نتایج حاصله از این پژوهش می تواند مورد بهره گیری سرمایه گذاران،مدیران و سایر بهره گیری کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی قرارگیرد و هم چنین نتایج این پژوهش می تواتد زمینه ساز مطالعات آتی باشد.
1.روشن ساختن روابط بین کیفیت سود و نقد شوندگی سهام جهت کمک به سرمایه گذاران در جهت بر آورد ریسک عدم نقدشوندگی
2.فراهم آوردن اطلاعاتی که به مدیرانی که در در جهت افزایش نقدشوندگی وکاهش هزینه سرمایه ای را از مجرای شفافیت گزارشگری دنبال می کنند. .
1-6- سوال پژوهش
1.بین کیفیت سود و نقدشوندگی سهام ارتباط چه ارتباطای هست؟