عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه تاثیر حاکمیت شرکتی بر حق الزحمه حسابرسی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
قسمتی از متن پایان نامه :
حسابرسیهای بعد از تشکل حرفهای
ساختار حسابرسی در دوره قبل از تشکل حرفهای با وضعیت بعد از آن بسیار متفاوت بود. تاسیس شرکتهای بزرگ برای انجام فعالیتهای تجاری که با سرمایههای فردی امکانپذیر نبود، در اوایل قرن نوزدهم، تاثیر عمیقی بر تفکیک مالکیت از مدیریت و تاکید بر عملکرد مباشرت داشت. نیاز گزارشدهی به مالکان توسط گزارشهای مالی که توسط مباشران تهیه میگردید و نیاز به تایید یا گواهی کیفیت محتوای این گزارشها نیز کمکم شناخته گردید. همچنین ارتباط نمایندگی و مباشرت مدیران با مالکان به گونه مشخصتری، شکل گرفت(حساس یگانه، 54،1388).
در اوایل این دوره، هدف حسابرسی، کماکان معطوف به موضوع تقلب بود. موضوع مورد حسابرسی، ثبتهای حسابداری و گزارشهای مالی حاصل از آنها بود. دلیل اصلی رسیدگی به صحت ثبتهای حسابداری، تعیین وجود تقلب و یا اشتباه در گزارشهای مالی بود. در واقع این حسابرسیها توسط مورخین حسابرسی با عنوان حسابرسی دفترداری و به گونه اخص، با عنوان اقدام ردیابی سند حسابداری به ثبت حسابداری نامیده شده می باشد. این نوع حسابرسی، مستلزم این بود که حسابرسان از تخصص حسابداری مناسبی جهت فائق آمدن بر پیچیدگیهای فنی دفترداری برخوردار باشند و اکثر حسابرسان در آن دوران، خودشان دفتردار بودند.
به هرحال، با گذشت زمان و رسیدن به سالهای اخیر، توجه و تمرکز حسابرسان به گونه فزایندهای بر روشها و رویههای تهیه صورتهای مالی معطوف گردیده می باشد. بهویژه، هدف حسابرسان در دهه اخیر، گواهی تطابق صورتهای مالی، بر اصول پذیرفته شده یا استانداردهای حسابداری و قوانین موضوعه، بوده می باشد.
این تغییر در اهداف حسابرسی با پیدایش یک حرفه خودگردان که اعضای آن برای ایفای مسئولیتهای خود، آموزش کافی دیده بودند، مصادف بود. به خصوص، تخصصگرایی در حرفه حسابرسی، موجب حرکت تدریجی متخصصان حسابداری از حسابرسی حسابهای مؤسسات ورشکسته به سمت گواهی صورتهای مالی مؤسسات در حال فعالیت مثل شرکتهای راهآهن و بیمه گردید.
بدین ترتیب، حسابرس معاصر به عنوان یک متخصص شایسته و با مهارت و دانش کافی حسابداری، برای انجام وظیفه حسابرسی، روی کار آمد. چنین کاری، از مطالعه و گزارش در مورد صحت پیامهای اطلاعات حسابداری و اثرات اقتصادی عملیات مدیریت، گواهی و گزارش در مورد صحت محاسبات انجام شده و بازنمودهای حسابداری و تطابق این بازنمودها با قوانین و مقررات و استانداردهای مقرر شده، تکامل پیدا نمود. به بیانی دیگر، حسابرسی امروزی، بیشتر به گواهی اطلاعات حسابداری گزارش شده و تطبیق آن با اصول یا استانداردهای حسابداری توجه دارد تا محتوای اقتصادی آن. (حساس یگانه،56،1388)
پس، حسابرسی در درجه اول به تطابق نتایج گزارش واقعیت اقتصادی زیربنای ارقام و اطلاعات حسابداری، توجهی ندارد، بلکه بیشتر به کاربرد صحیح و مناسب قوانین، مقررات و اصول و استانداردهای حسابداری، در تهیه و گزارش اطلاعات حسابداری علاقمند می باشد .
برتری تاریخی کشف و جلوگیری از تقلب و اشتباه به عنوان هدف اولیه حسابرسی، در زمان حاضر به حدی تقلیل یافته که حرفه حسابرسی، تأثیر و مسئولیت خود را در مورد تقلب و اشتباه، به حد اطمینان معقول از کیفیت گزارشهای مالی محدود می کند.
پس، استنباط از وظیفه کنونی حسابرسان در اقدام، این می باشد که هدف آنها گزارش درمورد کیفیت اطلاعات مندرج در صورتهای مالی طبق اصول یا استانداردهای حسابداری می باشد و حسابرسی بایستی به نحوی برنامهریزی و اجرا گردد که تقلب و اشتباه با اهمیتی که بر کیفیت اطلاعات مندرج در صورتهای مالی اثر میگذارد، کشف و گزارش گردد.
توصیف مذکور از عملکرد حسابرسی، در جایگاه تاریخی آن، نیز نیاز دارد که در ساختار تغییر گزارشهای مالی، مطالعه گردد. بهویژه توصیهها و استانداردهای تدوینکنندگان استانداردهای حسابداری معاصر، در مورد گزارش کیفیت اطلاعات مندرج در صورتهای مالی، به شکل ارائه منصفانه، مفاهیم مهمی را دربردارند که بر اساس آن، توجه حسابرس بایستی فقط معطوف به تطابق محاسبات حسابداری نباشد، بلکه او بایستی گواهی نماید که دادههای حسابداری گزارش شده ویژگیهای ذیل را دارند:
پدیدههای اقتصادی را توصیف میکنند که میتوانند در تصمیمگیری بهره گیریکنندگان از این پدیدهها، تاثیر بگذارند. این دادهها بازنمودهای چنین پدیدههایی هستند. چنین توجیهی، حسابرسی را معطوف به وظیفه قبلی حسابرسی در مورد قضاوت جنبههای قابل نظاره دنیای واقعی می کند، یعنی پدیدههای اقتصادی قابل تایید در دنیای واقعی که مربوط به تصمیمگیری میباشند.(حساس یگانه،57،58،1388)
.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف پژوهش
1-4-1- اهداف علمی
هدف علمی پژوهش مطالعه تاثیر ساختار حاکمیت شرکتی بر هزینه های حسابرسی مورد مطالعه می باشد. پس محقق بر اساس آمار و داده های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در پی پاسخ منطقی این سوال می باشد که؛ ساختار حاکمیت شرکتی بر هزینه های حسابرسی چه تاثیری دارد؟
1-4-2- اهداف کلی و فرعی
هدف اصلی پژوهش مطالعه تاثیر حاکمیت شرکتی بر حق الزحمه حسابرسی می باشد.
اهداف فرعی:
- تعیین ارتباط میان درصد مالکیت نهادی و هزینه های حسابرسی.
- تعیین ارتباط میان درصد مشارکت مدیریت در مالکیت و هزینه های حسابرسی.
- تعیین ارتباط میان استقلال هیأت مدیره و هزینه های حسابرسی.
- تعیین ارتباط میان وجود حسابرس داخلی و هزینه های حسابرسی.
1-4-3- اهداف کاربردی
نتایج این پژوهش میتواند مورد بهره گیری گروههای متعددی قرار گیرد که موارد زیر از آن جمله هستند:
سازمان بورس اوراق بهادار: تعریف نظام راهبری مناسب برای شرکت های پذیرفته شده.
سرمــایه گذاران: با در نظر داشتن اهدافی که دارند، اعم از کوتاه مدت یـا بلند مدت، نتــایج این پژوهش می تواند در انتخاب سهام شرکتها برای سرمایه گذاری مورد توجه قرار گیرد و از آنجا که سرمایه گذاران با در نظر داشتن رویکرد تکیه گاه یابی به دنبال یک مبنای قابل اتکا هستند، نتایج این پژوهش می تواند آنها را در انتخاب این مبنای مطمئن یاری رساند و رفتار سرمایه گذاران را بهبود بخشیده و در نتیجه تصمیم گیری آنها از سودمندی قابل ملاحظه ای برخوردار باشد.
دانشگاه ها و مراکز پژوهشی : این پژوهش برای اظهار بهتر و دقیقتر رویکردهای رفتاری و آثار آنها در پی تئوری های جدیدتر، مفید واقع می گردد.
سهامداران : نتایج این پژوهش می تواند سهامداران را در ارزیابی سهام شرکت و انتخاب اعضاء هیات مدیره و کمیته حسابرسی برای آن یاری رساند و توجه آنها به گونه غیر مستقیم به مدیریت بهینه هزینه هایی همچون هزینه حسابرسی باعث بهبود نظام راهبری شرکت می گردد.
مدیران : مدیریت در اهداف کوتاه مدت و علی الخصوص در اهداف بلند مدت شرکت ها و کنترل فعالیت های درون سازمان برای رسیدن به سود و رفاه بیشتر که در نهایت منجر به جلب رضایت سهامداران خواهد گردید و نیز از آنجا که استقلال حسابرس و کیفیت گزارشات آن در مورد گزارش حسابداری می تواند بر انتظارهای ذهنی سرمایه گذاران (مبنی بر دستاوردهای محتمل آینده، از نظر سود خالص و سود تقسیمی) اثر بگذارد مدیر می تواند از طرق مختلف زیرا هموارسازی سود اثری مساعد و مطلوب بر ارزش سهام بگذارد.
1-5- سوالات پژوهش
سوال اصلی پژوهش:
حاکمیت شرکتی چه تاثیری برهزینه حسابرسی دارد؟
سوال فرعی پژوهش:
- آیا درصد مالکیت نهادی بر حق الزحمه حسابرسی تاثیر دارد؟
- آیا درصد مشارکت مدیریت در مالکیت بر حق الزحمه حسابرسی تاثیر دارد؟
- آیا استقلال هیأت مدیره بر حق الزحمه حسابرسی تاثیر دارد؟
- آیا وجود حسابرس داخلی بر حق الزحمه حسابرسی تاثیر دارد؟